Dubai 24: een eerste succes voor de combinatie WRT – BMW?

Bij de 24 Uur van Dubai van volgend weekend zijn vele ogen op WRT gericht. Enerzijds zijn ze titelverdediger en vinden we Valentino Rossi in hun rangen, maar bovenal is het de eerste wedstrijd van het team met de BMW M4 GT3. Voor de achttiende uitgave van de etmaalrace worden 54 wagens aan de start verwacht. Hiermee ligt het aantal deelnemers lager dan de voorbije jaren, wat mogelijk de economisch onzekere tijden weerspiegelt. Desondanks blijft het een aantrekkelijke en open wedstrijd.

(Foto: © 24H Series)

GT3: titelverdediger WRT en debutant Haas RT

In GT3 vinden we de snelste wagens. Deze klasse wordt samengesteld door vijf Mercedes-AMG GT3, zes Porsche 911 GT3 R, vier Audi R8 GT3 LMS Evo II, drie BMW M4 GT3, een Ferrari 488 GT3 en een McLaren 720S GT3.

Team WRT, het team van Vincent Vosse en Yves Weerts, won al twee edities en behoort uiteraard ook nu met beide BMW M4 GT3 tot de topfavorieten. De #7 wordt bestuurd door Dries Vanthoor, Jens Klingmann, Jean-Baptiste Simmenauer, Diego Menchaca en Mohammed Saud Fahad Al Saud. De andere wagen van het team, in de opvallende #46-kleuren, moet zeker niet onderdoen qua bezetting met Maxime Martin, Valentino Rossi, Max Hesse, Sean Gelael en Tim Whale.

Het Belgisch-Antiguaanse Haas Racing Team werd in het tussenseizoen door Kris Dedoncker en Sandrine Haas opgericht en richt zich met een Audi R8 LMS GT3 Evo II onmiddellijk op de topklasse. Aan het stuur van de bolide vinden we GT3-specialisten Frédéric Vervisch en Maxime Soulet naast Mathieu Detry, Olivier Bertels en de Duitser Benjamin Mazatis.

Haupt Racing Team is met twee Mercedes-AMG GT3 een van de meest te duchten tegenstanders voor de zege. De #4 wordt toevertrouwd aan teameigenaar Hubert Haupt, Khaled Al Qubaisi, Sébastien Baud en Jules Gounon. Hun teamgenoten Al Zubair, Stolz, Schiller, Jefferies en Konrad vormen de equipe van de #777.

Bij Saintéloc Junior Team zien we Christian Kelders, die onder de Luxemburgse vlag rijdt, gekoppeld aan Gachet, Bastard, Doquin en Demoustier. Het Franse team zet natuurlijk een Audi in, net zoals Attempto Racing en Phoenix Racing.

Tom Boonen vinden we bij Saalocin by Kox Racing. Hun Porsche komt uit in GT3 Pro-Am en de Belg deelt het stuur met noorderburen Stéphane en Peter Kox, Dennis Retera en Nico Pronk. Er zijn nog vijf andere Porsche in de GT3-klasse, verdeeld tussen Grove Racing, Team GP-Elite, Pure Rxcing en Herberth Motorsport.

De enige Ferrari 488 GT3 is deze van het Franse Visiom, met onder meer Christophe Tinseau aan boord. Het Engelse 7TSIX brengt de McLaren 720S GT3 aan de start.

De Belgen in de andere categorieën

De 992-klasse is de tweede meest bevolkte categorie met negentien Porsche 911 GT3 Cup (type 992). Nico Verdonck en Rodrigue Gillion vinden we aan boord van een Porsche van MRS GT-Racing en Simon Balcaen, Philippe Wils en Chris Maes doen het met een bolide van SpeedLover in 992-Am.

In het vijfkoppige deelnemersveld van TCR zien we twee Audi RS3 LMS van AC Motorsport met in de #188 Sam Dejonghe. De uit Verviers afkomstige Fabian Duffieux bestuurt een Volkswagen Golf van het team 700 Miles. Verder zijn er drie deelnemers in GTX, vijf in GT4 en twee in TCX.

Hier vindt u de spotter guide.

Timing (Belgische tijd)

Vrijdag 13 januari

  • 6u20 – 8u20: vrije training
  • 11u00 – 11u35: kwalificatie 1 en 2 – TC / TCX / TCR / GT4
  • 11u45 – 12u20: kwalificatie 1 en 2 – GT3 / GTX / 992
  • 15u00 – 16u00: avondtraining
  • 16u10 – 16u45: kwalificatie 3 en 4 – TC / TCX / TCR / GT4
  • 16u55 – 17u30: kwalificatie 3 en 4 – GT3 / GTX / 992

Zaterdag 14 januari

  • 12u00: start