Dakar 2023: Loeb wint en schuift op naar drie

De negende etappe van de Dakar 2023, over 358 kilometer tussen Riyadh en Haradh, was een kolfje naar de hand van Sébastien Loeb en onze landgenoot Fabian Lurquin (BRX), die de ritzege pakten voor merkgenoten Vaidotas Zala en Guerlain Chicherit. De verliezers van de dag zijn de nummer twee in het klassement, Henk Lategan (Toyota) en Carlos Sainz (Audi), voor zover de Spanjaard uiteraard nog meespeelde in deze Dakar.    

Foto: © BRX

Sainz crashte in de Dakar, vloog even met de medische helikopter mee, maar werd vervolgens weer afgezet om toch naar het assistentiepark te gaan. Opvallend toch… Ondertussen won Sébastien Loeb dus de rit, voor Zala en Guerlain Chicherit, terwijl Nasser Al-Attiyah achtste werd, maar wel stevig leider blijft, niet in het minst vanwege de problemen van Henk Lategan (Toyota) die door technische problemen heel veel tijd verloor en van twee naar vier zakt. Al-Attiyah blijft leider, voor Lucas Moraes (Toyota) en nu dus voor Sébastien Loeb.

In de klasse T3 werd Guillaume de Mevius tweede, maar de Brabander verstevigt wel zijn eerste plaats in het klassement.

Woensdag duiken de deelnemers het Empty Quarter in, voor een korte, maar moeilijke proef van 114 kilometer.