Formula Regional Oceania is geboren

Nu ja, geboren… Het is in wezen een hernoemen van de reeds bestaande Toyota Racing Series, de wintercompetitie die wordt gehouden in Nieuw-Zeeland. Dat kampioenschap krijgt nu een officiële FIA “regionale” status.

Foto: © Toyota Gazoo Racing New Zealand

Al meerdere jaren tracht FIA de toeleveringscategorieën te standardiseren. Zo mag de naam “Formule3” enkel nog worden gebruikt als de FIA dit toelaat. En zo zijn er nog maar weinigen over. De overige series krijgen een officiële FIA-status en worden “Regionale” series, die zeven (delen van) continenten moeten omvatten: Middle East, India, Asia, North America, Europe en Japan.

Voor de rijders is er alvast één bonus, want de punten op de FIA licentie die kunnen worden behaald bij het winnen van zo’n “regionaal” kampioenschap, gaan van 10 naar 18 punten.

In het Regional Oceania verandert er weinig tegenover de vroegere Toyota Series. De bolides blijven samengesteld uit een Tatuus chassis en een 270 pk sterke Toyota motor. Het blijft een serie met een kort maar krachtig winterseizoen, zodat de deelnemende rijders hun eventuele gewonnen FIA punten kunnen meenemen naar de competitie in Europa.

Na jaren te zijn geplaagd door Corona maatregelen hoopt de Formula Regional Oceania op een normaal verloop van het seizoen 2023. Men mikt op een startveld van minstens veertien wagens, voor een kalender van vijf weekends, te beginnen op Highlands Motorsport Park (13-15 januari). Op de afspraak ook de prestigieuze Grote Prijs van Nieuw-Zeeland, die wordt gehouden op Hampton Downs (3-5 februari).